Spilåpipa

 
(spälpipa, skallpipa, blisterpipa, Härjedalsflöjt m.m.)
Alla vet väl vad en blockflöjt är. Men alla blockflöjter ser inte likadana ut. I hela Norden (och större delen av övriga världen) har folk täljt, eller svarvat till sina egna flöjter. Den mest berömda folkliga träflöjten i Sverige är "spilåpipan". Spilåpipa är älvdalsmål och betyder ungefär spelpipa. I Evertsberg i Älvdalen tillverkas fortfarande sådana flöjter i levande tradition. Evertsbergspipan är en ganska trind gynnare med åtta fingerhål men utan tumhål. Inte långt därifrån i Härjedalen har man tillverkat "spälpipor" med enbart sex hål. Skalorna på dessa flöjter kan te sig något falska för ett modernt, tempererat öra. Men om man lyckas frigöra sig från P3-terrorn så upptäcker man snart vilken fantastisk klang som bor i dessa enkla träpinnar.
Mina spelpipor Jag spelar främst på tre olika spilåpipor tillverkade av Lars-Erik Andersson i Evertsberg. De är gjorda i olika träslag: Gran, Ene & Al.
Dessutom har jag en Härjedalspipa tillverkad av Oskar Olofsson i Lillhärdal och en liten spelpipa tillverkad av Walter Ramsby i Hälsingland.
Ljudexempel: Alder (AWCD-21) spår 3, 13

 Åter