Marängtårta

Smet: 3 äggulor, 1 dl socker, 1½ dl smält smör, 5 msk gräddmjölk, 1½ dl mjöl, 2 tsk bakpulver

Maräng: 3 äggvitor, 2 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, ½ hg hackade nötter.

Vispa vitorna + vaniljsockret. Rör försiktigt i sockret.

Fyllning: 2 ½ dl grädde + frukt

.............................................................................................................................................................

Nötkakor...............200 grader

2 hg nötkärnor, 2 ägg, 2 dl socker, ½ hg smält margarin

Mal nötkärnorna (spara 12 st) Vispa ägg och socker, blanda samman med det smälta avsvalnade margarinet. Klicka smeten på plåten dela nötkärnorna och sätt på kaksmeten.

..................................................................................................................................................................................................................

Toscakaka

2 ägg, 2 dl socker, 50 gr smält margarin, 2 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och 1 dl mjölk.

Glasyr: koka samman 1 hg smör, 1 hg socker, 1 hg hackad mandel, 1 msk mjölk och 2 msk mjöl

...................................................................................................................................................................

Banansockerkaka......................175 grader

2 bananer, 1 kkp socker, 1 ägg, ½ hg smält smör, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, ½tsk bikarbonat, 4 msk grädde, 1½ kkp mjöl.

...................................................................................................................................................................................................................

Kladdkaka...............175 grader

2 ägg, 3 dl socker, ½ tsk salt, 2 tsk vanillinsocker, 2 msk kakao, 1 ½ dl vetemjöl, 100 g smält margarin eller smör.

Vispa ägg och socker. Blanda i resten. Grädda mitt i ugnen cirka 30-35 minuter. Låt svalna. Servera med glass eller vispad grädde.

...............................................................................................................................................................................................................

Sockerkaka med fruktsmak..................175 grader

2 ägg, 2 dl socker, 1 dl smält smör eller margarin, ½ dl apelsinsaft, 1 liten mogen banan, ev 1 passionsfrukt, 2 ½ dl vetemjöl, 1  tsk bakpulver.

Blanda smör/margarin, apelsinsaft och ev innehållet i passionsfrukten. Mosa bananen. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner bananmoset, apelsinblandningen och mjölet blandat med bakpulver. Grädda i ugnen cirka 30 minuter.

.................................................................................................................................................................................................................

Tunnbröd 12 st

Gräddas i en stekpanna utan matfett.

2½ dl filmjölk, ½ tsk anis, ½ tsk kummin, ½tsk salt, 1 tsk bikarbonat, 1½ msk sirap, 7 dl rågsikt.

Blanda allt. Arbeta till en smidig deg utan att knåda. Dela i 12 delar som formas till runda bullar. Kavla ut dem tunt (så att de är lika stora som en stekpanna. Stek varje bröd en minut per sida i torr stekpanna.

...................................................................................................................................................................................................................

Smålandskringlor................200 - 225 grader, Det blir cirka 60 st

200 g margarin, 1 dl socker, 2 tsk hjortronsalt, 2 dl gräddfil, 7 dl vetemjöl

Blanda allt och arbeta ihop till en deg. Dela i 60 delar och forma till kringlor. Doppa dem i socker och lägg dom på en eller flera plåtar. Grädda i 8-10 minuter.

.................................................................................................................................................................................................................

Rör-ihop-kaka..................200 grader

2 ägg, 2 dl socker, 100 gr smält smör eller margarin, 2 dl vetemjöl, frukt och bär t ex hallon och persikor i bitar.

Rör ihop ägg och socker. Tillsätt smör och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form 22-24 cm i diameter. Strö över frukten och grädda strax under mitten i ugnen i 20-30 minuter.

.....................................................................................................................................................................................................................